11. teza Nr 4

Klik na naslovnicu – preuzimanje u pdf formatu

Od izlaska posljednjeg broja 11. teze ponovo je proteklo skoro 12 mjeseci i taj godišnji ritam koji si od samog početka spontano zadajemo lagano se pretvara u našu rutinu. Godišnji vremenski intervali koji razdvajaju dva broja ovog časopisa i zbog same dužine svakako otežavaju kontinuiranu interakciju čitatelja i 11. teze, no ipak nisu ono što bi nas najviše trebalo mučiti. Bitno obilježje nekog godišnjaka svakako bi trebalo biti i to da u svom sadržaju obuhvaća cjelogodišnji rad njegovih tvoraca. Takvo što tek se uvjetno, u smislu da su naši tekstovi nužno inficirani onim što smo radili tijekom godine, može primjeniti na 11.Tezu.

Problem s kojim se očito susrećemo specifični su kružni ciklusi koji kreću od entuzijazma izlaska novog broja (početak godine, zima); lagano opadajuće aktivnosti tijekom relativno neuspješne distribucije i izostanka reakcija (rano proljeće); prvi val propitivanja, negativni, kao graničnik između razdoblja aktivnosti i neaktivnosti na izradi teze (kasno proljeće); razdoblje u kojem uzimamo pauzu od Teze i spontano se prepuštamo individualnom radu i, hm, godišnjem dobu (kasno proljeće, ljeto); drugi val propitivanja, pozitivni, kao graničnik, u kojem ponovno otkrivamo zašto se trebamo baviti Tezom i dolazimo napunjeni novim idejama (jesen); konkretan rad i realiziranje u prethodnom razdoblju iniciranog i zamišljenog (kraj godine, zima). Ukoliko pažljivo promotrimo skicu upravo ocrtanog ciklusa lako ćemo primjetiti kako je jedino zima razdoblje u kojem organizirano radimo na časopisu, kako 11.Teza ne izlazi jednom godišnje nego svake zime. Takvo što nipošto nije samo po sebi loše, naročito ako je nužno, no naš je cilj i dalje barem jedan broj po svakom godišnjem dobu. No pustimo ciljeve i osvrnimo se na opis konkretnog ciklusa koji je iznjedrio ovaj četvrti broj. Nakon izlaska prošlog broja aktivno smo krenuli u promociju i distribuciju. Cijela je priča lijepo počela dobro posjećenom i žustrom promocijom za javnost, da bi se potom nastavila u manje intenzivnom ritmu. Sve do anarhističkog sajma knjiga na koji smo po zabrani pristupa upali gerilski i jedva se izvukli uz lakše povrede i gomilu nastalog nereda. Takav rasplet događaja nije nas pokolebao, više je novih ljudi sudjelovalo u radu kolektiva, no kako je distribucija časopisa lagano zamirala i mi smo si sve više postavljali vječna pitanja o smislu i opravdanosti. Ljeto je lagano dolazilo, a opći je zaključak bio kolektivni raspust i individualno promišljanje. Takvo što ipak se u potpunosti nije dogodilo – oni koji su tijekom ljeta ostali uz Zagreb održavali su neformalne sastanke, te su između ostalog, u želji da opipaju bilo i spoznaju situaciju pobunjenih radnika TDZa u teškim trenucima vrijeme provodili s njima. Dolaskom jeseni ponovno se u pravom smislu sjedinila jezgra časopisa, koja je puna elana krenula u rasčišćavanje problema i prepreka. Tako je najprije odlučeno da će se iz uredništva i formalno isključiti članovi koji su se već prethodno realno odvojili od Teze (dvojac Jakopović/Erceg). Novo tročlano uredništvo trebalo je biti efikasna baza za realizaciju novih ciljeva. Kako su tekstovi-kandidati za novi broj već spontano pristizali u jednom smo trenutku jednostavno osmislili plan, postavili rokove i krenuli u realizaciju časopisa. Cijelu nam je priču uvelike olakšala tehnička, tj. štamparska, pomoć jednog čitatelja kojem se ovom prilikom iskreno zahvaljujemo.

I na kraju posebnu pažnju i prostor u ovom uvodniku moramo odvojiti za internet izdanje 11.Teze. Do sada smo imali nekoliko internet stranica od kojih niti jedna nije uspjela biti dovoljno ozbiljna, sadržajna i često ažurirana kako bi zadovoljila visoke kriterije interesantnosti na internet mediju. Takvo što od ovog broja svakako se promjenilo jer za www.11teza.net imamo velike planove. Uz objavljivanje cjelovitog sadržaja štampanog izdanja tezino net izdanje sadržava i tekstove koji zbog svoje dužine, specifične neadekvatnosti ili neusklađenosti s zamislima uredništva nisu prošli selekciju tekstova, a smatramo da zbog svoje kvalitete i(li) interesantnosti zaslužuju objavljivanje. Također sadrži i tekstove pisane specijalno za net izdanje, samim time nesputane datumom izlaska u štampu. Mimo toga internet medij, kao što znamo, pruža mnoštvo drugih mogućnosti, od kojih nam prvenstveno u oko upada poboljšanje komunikacije čitatelja, suradnika i uredništva.

U nadi kako će sadržaj četvrtog broja Teze doprinijeti poboljšanju te komunikacije, kritike i suradnje, s iskrenim vas preporukama pozivamo na njegovo isčitavanje.

Uredništvo

Tekstovi:

Intervju: William Izarra

Pitanja Venezuele

Mobilizacija Kurda u Turskoj: Newroz kao mit

Revolucija i nasilje

Cigareta kao metafora života

Radnici i inteligencija

Društvena formacija i čovek: homo oeconomicus ili träger

Du monde aux Balkans

Problem Praxis

Quien es Corto Maltese?

Sureti Orlan

Ne samo misao već i prostor